Автор: Jessie
Публикувано на: 04.05.2011 11:16:56

Рейтинг:

Изкуството

„От нов чифт обувки трябва да получаваме удоволствие, а не мазоли!“ – е мнението на много изстрадали дами по света. Затова, когато избираме пътъчки, трябва да обърнем внимание на няколко прости индикации, които ще ни помогнат да не сбъркаме с шопинга.

Обувки се купуват в първата половина от деня, крачето тогава е „във форма“, докато в следобедните часове стъпалото „оттича“. Освен това трябва да изпробваме и двете обувки, защото всяка жена има разлика (макар и минимална) в размера на стъпалата. Случва се едната обувка да става, но другата да стяга.

Обувайки новия чифт трябва не само да стоим пред огледалото, но и да се поразтъпчем: ако пръстчетата не са притиснати, а могат да шават, ако вътре стъпалото се чувства свободно и комфортно: това е ОБУВКАТА!

По дължина нито една обувка не се разширява (естествено – разширява се само на широко). Ако палецът или показалецът опира в стената на обувката, отказваме се от нея и смело искаме по-голям номер. На ширина обувките от естествени материали малко се разтягат, но тези от изкуствени – не. Гумен сандал (много са модни в момента) не се разширява.

Носът и петата на обувката трябва да са меки и еластични. В името на своя комфорт, когато изпробваме обувка, трябва да натиснем леко с пръст петата и носа на обувката – на качествените и правилно обработени чифтове вдлъбнатинката от натиска изчезва сама. Другите не ни трябват!

Когато купуваме висок ток трябва да гледаме обувката да е точно по крака. Иначе, когато се разшири, ще започне да хлопа. И ще повторим приказката за Пепеляшка. Лошото е, че днешните принцове не се ловят на загубени кристални пантофки. Нито на момичета по чорапи.

В обувки от естествена кожа кракът не се поти, не се овлажнява, той си диша вътре. Колкото и добро да е качеството на изкуствената кожа – тя може да изглежда прекрасно, но по хигиенни характеристики е далеч назад.

Ако обувната стелка е светла, всичко е ОК, но ако е тъмна може да боядиса чорапите ни. Все пак, щом обувките са красиви като нищо друго на света, можем да си ги купим, а стелката да сменим.

Много хора пробват качеството на обувката като я превиват така че носът и петата да се докоснат. Това е неправилно! Освен че обувката може да се повреди от подобна интервенция, качествената стока не бива да е толкова еластична! Хубавата обувка е леко подвижна в промеждутъкът между петата и пръста (там където на крака ни се намира „сводът“), но не е нужно да се огъва на геврек.

И накрая: при проба трябва да се убедим, че петата не „плува“, а пръстите не се мъчат, натъпкани като рибки в консервна кутия.

Ако сводът е много висок (има такива хора, крачетата им се водят с форма „конско стъпало“ – такива са повечето балерини), за да не се мъчи кракът, слагаме стелка за свод (супинатор).

Изкуството да пробваме обувки
Изкуството да пробваме обувки
Изкуството да пробваме обувки
Изкуството да пробваме обувки
Изкуството да пробваме обувки
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg