Автор: Jessie
Публикувано на: 10.05.2011 15:35:18

Рейтинг:

Назад

С настъпването на слънчевите дни повечето хора започват да се оглеждат накъде да избягат от градския прахоляк. Късметлии са тези, които имат местенце на село. Другите просто щъкат от балкон на балкон и зяпат телевизора.

Ароматът на влажна пръст, току-що порасли пролетни билки и треви, жуженето на пчелите и пъстротата на цветята мамят душата и направо предизвикват към трудови подвизи в името на бъдещата богата реколта. Само не се претоварвайте след зимния застой в панелката – съветват докторите!

Първото пристигане на село обикновено започва с генерално почистване: тупане на постелки и килими, проветряване на матраци и дюшеци. Имайте предвид, че докато сте отсъствали през дългата зима вилата ви може да е превзета на абордаж от някакви гризачи, а те често пренасят зарази. Докато чистите, може да напръскате тук и там с дезинфектанти. Също така не метете пода със суха метла – предварително изсипете във водата дезинфекциращо средство. Ако имате желание, докато почиствате и изтупвате дюшеците и одеалата, сложете марля или превръзка на устата и носа – ще ограничите достъпа на зарази до дихателните си пътища.

Когато работите в градината не забравяйте, че слънцето ви вижда за пръв път от месеци насам. Колкото и да сте увлечени в труд, подсигурете кожата си с добър слънцезащитен крем. А в градината работете с ръкавици (някои от тях са много красиви). И после не забравяйте щателно да почистите ръцете (включително калта под ноктите – няма нищо романтично в кални нокти, повярвайте).

Ако кожата на ръцете след работа стане груба, внимателно нанесете на ръката кафейна утайка и масажирайте няколко минути. После накиснете ръцете в топла вида с цветни листенца: освен че е красиво, е и здравословно. И накрая намажете с мазен крем. Ръцете отново ще стана копринено меки.

Свежи градински растения и органична био храна, яйца и мляко закупени от местните баби… Всичко това е прекрасно, но внимавайте – смяната на храните, към които сте привикнали може да не понесе на стомаха ви. Освен това не пийте мляко без да е кипнато и не консумирайте сурови яйца.

На село обикновено се работи повече отколкото в града пред компютъра. Това е забавно и е добро физическо натоварване,но гледайте да не преуморявате наведнъж мускулите и гръбнака. Увеличавайте физическото натоварване постепенно. Почивайте честичко, сменяйте физическите занимания, за да натоварвате различни групи мускули. Ползвайте леки градински уреди, удължете дръжките, за да намалите наклона на тялото си към земята. Не поставяйте световни рекорди, почивайте, пийте кафе или какао между различните дейности. Наслаждавайте се – наблюдавайте, съзерцавайте. Не се правете на ударници-колхозници.

Просто се забавлявайте!

Назад към природата
Назад към природата
Назад към природата
Назад към природата
Назад към природата
Тагове: лайфстайл
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg