Автор: Jessie
Публикувано на: 17.05.2011 15:20:14

Рейтинг:

Каланетика

Каланетика това е името на уникална система от упражнения, създадена в края на 70-те от американката Калан Пинкни. Тогава йога не е така популярна, а пък жените не искат да се занимават и с културизъм (тогавашната версия на бодибилдинга и фитнеса).

 

Като начало Калан Пинкни измисля гимнастиката си за обезболяване на мускулни групи като постоперативна терапия. После се оказва, че упражненията са великолепни за корекции на фигурата.
 
Някои твърдят,че 1 час каланетика се равнява на 10 часа аеробика. Всъщност, системата не е така интензивна като аеробиката и в нея не се танцува, но въпреки това бедрата стават стройни, коремът се прибира, гърдите се повдигат и излишното тегло се стопява. Важното е упражненията да се правят системно – примерно 3 пъти седмично. 
 
Противниците на каланетиката заявяват, че тя е скучна и еднообразна занимавка. Но въпреки всичко, резултатите от гимнастическата система, измислена през 70-те, са поразяващи.
 
Основата на каланетиката се състои в съчетаване на стречинг (разтягане) и статични пози (като в йога). Упражненията се изпълняват бавно, движението на тялото в една или друга посока е не повече от 5 см, а повторенията трябва да бъдат 100 за всяко упражнение.
 
Изходящата позиция винаги е – крака разтворени колкото са широки раменете, гърбът – изправен, коремът спокойно прибран. В каланетиката е включен комплекс упражнения, обхващащи всички мускулни групи в тялото.
 
Понеже Калан е създала системата си на основата на класическата хореография, упражненията са нежни и без особено натоварване. Упражненията са статични: свиват и разтягат мускулите, насочени са към онези дълбинни мускулни слоеве, към които обикновените занимания с гимнастика рядко достигат. 
 
Каланетиката е аеробна гимнастика, която изгаря мазнините. 2/3 от упраженията в тази гимнастика са насоченикъм проблемните зони: корем, бедра, задни части. Заниманията с каланетика наистина моделират фигурата. Системата е подходяща както за подрастващи – оформя великолепно фигурата и моделира извивките, така и за дами на възраст – укрепва мускулите и дава тонус.
 
Освен това от каланетиката намалява апетитът и диетата се понася доста по-лесно.
 
Каланетиката е подходяща и за тези, които обичат активен фитнес, и за другите – които са привърженици на по-спокойните тренировки. 
Галерия Каланетика
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори




Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg